Debreceni gombás tokány jórabló módra, héjában főtt krumplival
Ismét főztem a héten. Ez a kaja azontúl, hogy döbbenetesen egyszerű, nagyon finom is. (igyekszem nem olyan bőlére ereszteni mint a múltkor - azért remélem észlelitek, hogy 2x főztem eddig életemben de már szakács poénokat nyomok :D)
Szóval szalonna sütéssel kezdünk. apróra vágott szalonna zsírját serpenyőben kiolvasztjuk, és addig sütjük, amíg a szalonna meg nem sül. ekkor félrevesszük a serpenyőt a tűzről és kiszedjük egy kis tálra a szalonnákat. A serpenyőben maradt zsírba egy szép méretes (kb 8-10 cm átmérőjű - just for SEA ) vöröshagymát rakunk, én vékony negyed-karikákra szeltem, mert az jól szétesik szálakra a serpenyőben. Ekkor megejtjük a szokásos "szalmasárgára" pirítást. Ha ez megvan akkor belerakjuk a kb 1x5-6 cm es csíkokra vágott húst (sertés). És addig kevergetjük a hagymás zsírban, amíg ki nem fehéredik. Bár nem ilyenkor szokás, de én itt raktam bele a vékony szeletekre vágott gombát is, mert mi úgy szeretjük ha nagyon puhára szét van főzve benne. Szóval van egy hagymás húsos gombás maszlagunk. Ezt fűszerezzük: BORS! nagyon sok borsot kell belerakni. kb mintha egy 5 szelet kenyeret sóznánk meg, de ezt csak úgy saccra mondom, pontosabb mértékegységet nem tudnék mondani) Persze kell bele só is, illetve egyéni ízlésnek megfelelően egyéb fűszerek. (nálam örök kedvencem a kakukkfű). Ha nagyon sűrű lenne a cucc akkor öntsünk alá egy kis vizet. (igen-igen, lehet vörösbort is de az nálam még-már :D nincs) Időnként megkavargatva közepes lángon addig kell főzni ezt a cuccot, amíg a hús kellőképpen megpuhult. Közben sűrűn kóstolgatni hogy mennyire puha, illetve, hogy mennyire fűszeres. És a végére a trükkök: kb 20 perccel a vége előtt belerakunk néhány (5-6 karika) kolbászt! Szép színt fog adni neki, és nagyon jó fűstölt ízt. Kb 10 perccel a vége előtt pedig visszarakjuk a legelején megsütött szalonnákat. Végig figyeljünk a kevergetésre, nekem itt már szerencsére sikerült NEM leégetni egyszersem, amiért külön pirospontot adtam magamnak
A köret: az esetek 90 százalékában rizs illik hozzá, de azt anyu nem nagyon szereti, ezért krumplipürét csináltam. Héjában főtt krumpliból egyszerűbb mint a símából szerintem, ugyanis csak a sózott vízbe belerakjuk a krumplikat (előtte azért mossuk meg) és hagyjuk forrni a vizet. Amikor már nagyon lobog, meg bugyborékol, akkor levesszük kicsire a lángot és addig főzzük, amíg olyan puha nem lesz a krumpli, hogy ha beleszúrunk egy villát, akkor majdnem megreped. (thx Nagymamámnak a tippért, ezt eddig nem tudtam :D) Ha ez megvan akkor elzárjuk, kivesszük a vízből egy villára szúrva, és óvatosan -mert nagyon meleg- lehúzzuk a héját. A megpucolt krumplikat egy nagy edénybe rakjuk és összetörjük, egy kis tejjel egyenletesre keverjük, hogy püré legyen.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
8-10 gomba (én olyat vettem aminek kb 3-4 cm a fej-átmérője)
25-30 dkg sertéshús (nemtom melyik része mert a fagyasztóban találtam, de csontmentes legyen)
szalonna (nekem egy olyan 1x5x10 cm-es szelet volt)
fűszerek (só, bors)
egy kis kolbász
4-5 krumpli
illetve nálam: Queen - The works album aláfestésnek és munkakedv csinálónak.