HTML

Robin Gumiszobája

Friss topikok

  • snyperr: captcha FTW :S (2012.10.19. 08:34) Not so melancholy blues :D
  • Robinnnn: az túlzás, de azért köszi :) (2012.09.10. 20:56) As fast as she can
  • Robinnnn: :))) (2012.08.04. 14:57) Tréfi
  • snyperr: lájk (2012.05.08. 09:40) Sky
  • Robinnnn: másodjára :PPPPP azt is csak azért, mert az első próba volt... a szöveget meg tanulhatod, mer... (2012.04.21. 01:03) Robin Bueller's Day Off

Címkék

ajánló (1) alter (1) barney (1) bonham (1) dob (2) fákkkk (1) film (11) filó (5) friendswillbefriends (1) heticsaj (14) indie (6) izé (16) Jack (1) karácsony (12) kétóránátírtamvazze (1) lazypower (1) life (2) news (9) poén (18) queen (5) rock (1) vanképemhozzá (1) vélemény (1) white (1) zene (69) zooey (1) Címkefelhő

"Had főzzeeeek maaaa magaaaaaamnaaaaak..." #2

2008.01.27. 17:40 RobinH

Debreceni gombás tokány jórabló módra, héjában főtt krumplival

Ismét főztem a héten. Ez a kaja azontúl, hogy döbbenetesen egyszerű, nagyon finom is. (igyekszem nem olyan bőlére ereszteni mint a múltkor - azért remélem észlelitek, hogy 2x főztem eddig életemben de már szakács poénokat nyomok :D)

Szóval szalonna sütéssel kezdünk. apróra vágott szalonna zsírját serpenyőben kiolvasztjuk, és addig sütjük, amíg a szalonna meg nem sül. ekkor félrevesszük a serpenyőt a tűzről és kiszedjük egy kis tálra a szalonnákat. A serpenyőben maradt zsírba egy szép méretes (kb 8-10 cm átmérőjű - just for SEA ) vöröshagymát rakunk, én vékony negyed-karikákra szeltem, mert az jól szétesik szálakra a serpenyőben. Ekkor megejtjük a szokásos "szalmasárgára" pirítást. Ha ez megvan akkor belerakjuk a kb 1x5-6 cm es csíkokra vágott húst (sertés). És addig kevergetjük a hagymás zsírban, amíg ki nem fehéredik. Bár nem ilyenkor szokás, de én itt raktam bele a vékony szeletekre vágott gombát is, mert mi úgy szeretjük ha nagyon puhára szét van főzve benne. Szóval van egy hagymás húsos gombás maszlagunk. Ezt fűszerezzük: BORS! nagyon sok borsot kell belerakni. kb mintha egy 5 szelet kenyeret sóznánk meg, de ezt csak úgy saccra mondom, pontosabb mértékegységet nem tudnék mondani) Persze kell bele só is, illetve egyéni ízlésnek megfelelően egyéb fűszerek. (nálam örök kedvencem a kakukkfű). Ha nagyon sűrű lenne a cucc akkor öntsünk alá egy kis vizet. (igen-igen, lehet vörösbort is de az nálam még-már :D  nincs) Időnként megkavargatva közepes lángon addig kell főzni ezt a cuccot, amíg a hús kellőképpen megpuhult. Közben sűrűn kóstolgatni hogy mennyire puha, illetve, hogy mennyire fűszeres. És a végére a trükkök: kb 20 perccel a vége előtt belerakunk néhány (5-6 karika) kolbászt! Szép színt fog adni neki, és nagyon jó fűstölt ízt. Kb 10 perccel a vége előtt pedig visszarakjuk a legelején megsütött szalonnákat. Végig figyeljünk a kevergetésre, nekem itt már szerencsére sikerült NEM leégetni egyszersem, amiért külön pirospontot adtam magamnak

A köret: az esetek 90 százalékában rizs illik hozzá, de azt anyu nem nagyon szereti, ezért krumplipürét csináltam. Héjában főtt krumpliból egyszerűbb mint a símából szerintem, ugyanis csak a sózott vízbe belerakjuk a krumplikat (előtte azért mossuk meg) és hagyjuk forrni a vizet. Amikor már nagyon lobog, meg bugyborékol, akkor levesszük kicsire a lángot és addig főzzük, amíg olyan puha nem lesz a krumpli, hogy ha beleszúrunk egy villát, akkor majdnem megreped. (thx Nagymamámnak a tippért, ezt eddig nem tudtam :D) Ha ez megvan akkor elzárjuk, kivesszük a vízből egy villára szúrva, és óvatosan -mert nagyon meleg- lehúzzuk a héját. A megpucolt krumplikat egy nagy edénybe rakjuk és összetörjük, egy kis tejjel egyenletesre keverjük, hogy püré legyen.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

8-10 gomba (én olyat vettem aminek kb 3-4 cm a fej-átmérője)

25-30 dkg sertéshús (nemtom melyik része mert a fagyasztóban találtam, de csontmentes legyen) 

szalonna (nekem egy olyan 1x5x10 cm-es szelet volt)

fűszerek (só, bors)

egy kis kolbász

4-5 krumpli

illetve nálam: Queen - The works album aláfestésnek és munkakedv csinálónak. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://robin.blog.hu/api/trackback/id/tr516319607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása