HTML

Robin Gumiszobája

Friss topikok

  • snyperr: captcha FTW :S (2012.10.19. 08:34) Not so melancholy blues :D
  • Robinnnn: az túlzás, de azért köszi :) (2012.09.10. 20:56) As fast as she can
  • Robinnnn: :))) (2012.08.04. 14:57) Tréfi
  • snyperr: lájk (2012.05.08. 09:40) Sky
  • Robinnnn: másodjára :PPPPP azt is csak azért, mert az első próba volt... a szöveget meg tanulhatod, mer... (2012.04.21. 01:03) Robin Bueller's Day Off

Címkék

ajánló (1) alter (1) barney (1) bonham (1) dob (2) fákkkk (1) film (11) filó (5) friendswillbefriends (1) heticsaj (14) indie (6) izé (16) Jack (1) karácsony (12) kétóránátírtamvazze (1) lazypower (1) life (2) news (9) poén (18) queen (5) rock (1) vanképemhozzá (1) vélemény (1) white (1) zene (69) zooey (1) Címkefelhő

"Had főzzek ma magamnaaaaaaaaak..."

2008.01.09. 15:34 RobinH

Nos, minden férfi életében eljön az az idő amikor átesik a tűzkeresztségen... és először főz valamit teljesen önállóan

Nekem ez ma volt, és elég érdekesen alakult. Már a hétvégén kitaláltam, hogy ennek meg kell lennie, hiszen nem élhetek tovább hagymás rántottán. Mivel nagyon szeretem az olaszos kajákat a bolognaira esett a választásom, gyorsan kerestem is a neten pár receptet hozzá, és mivel ezek bizonyos pontokon eltértek, úgy döntöttem, hogy átlagolom őket. Gondoltam megosztom veletek ezt a nem mindennapi élményt, arról nem is beszélve, hogy hátha akad valaki aki hasonló cipőben jár mint én! Szóval valahogy így csináltam:

Olajon 1 fej apróra vágott hagymát szépen üvegesre megizélünk, majd ha ez megvan, akkor hozzáadjuk és ugyancsak megizéljük az apróra vágott répát (talán ezt hívják dinsztelésnek?? - csak tipp, fogalmam sincs mi a rendes neve - ) ha ez megvan akkor ráöntjük a darált húst (nekem ez kb 25 dkg volt 2 személyre) ezt addig kell "sütögetni" amíg a hús ki nem fehéredik aztán meg el kezd olyan kicsit pirult lenni. Na ennél a pontnál kell ráönteni a paradicsom pürét. Abból elvileg egy olyan 40 dkg-os konzervet kéne 2 személyhez, de mivel én lusta voltam elmenni vásárolni ezért anyunak csak annyit vetettem oda mikor boltba ment, hogy "kell még paradicsompüré is" ezért csak egy olyan kisebb konzervnyim volt. De sebaj, éljen a magyar találékonyság, mégegyszer ugyanannyi ketchupot öntöttem bele Na itt kellene elvileg a receptem szerint 2 gerezd fokhagymát belerakni... hát mivel anyukám erre meglehetősen allergiás ezért én nagyon diszkréten a tilalma ellenére egy fél gerezdet bele raktam nagyon apróra felaprítva. Ez így elvileg egy kicsit összeérik (én kb 1 percet hagytam rá) és akkor kellene egy kis vörösbort belerakni... nos nálam az őőőő foglamazzunk úgy hogy már nem volt úgyhogy helyette teljesen természetes csapvízből kb másfél decit öntöttem hozzá 2 részletben, hogy egyenletesen vegye fel a hús. Ha ez meg van akkor fűszerek: ebben voltak a legnagyobb eltérések a receptekben, szóval ez eléggé ízlés dolga azt hiszem. Én nagyon szeretem a kakukkfüvet, illetve olaszos kajáknál alap dolog a bazsalikom, úgyhogy ezt a kettőt használtam, kb egy púpos késhegynyit raktam mindkettőből. Ja és persze só bors. Kedves -hozzám hasonlóan- rutintalan férfitársaimnak mondom a só kényes dolog! Én nem is mertem sokat belerakni az elején mert nem akartam elsózni. Na ennek meg is lett az eredménye, mert eléggé sótalan lett... a módszer amivel korrigáltam az volt, hogy nagyon apránként fokozatosan megsóztam kevertem, 2 perc után kóstoltam, ha megint kellett akkor újra ugyanezt eljátszottam, és így kb betudtam lőni az ízeket. Nos amikor mindezekkel megvagyunk akkor szépen megkavarjuk, rávágunk egy fedőt és kis lángon elkezdjük összefőzni! Na itt indult el a káosz. Ugyanis mint tudjuk ehhez a kajához kell még egy kis sajt, meg némi főtt tészta. És nem is olyan egyszerű dolog egyszerre csinálni több mindent. Felraktam forrni a vizet a tésztának. Közben elővettem a sajtreszelőt. Mivel csak egy kis darabka sajtom volt kimaradva, ezért megpróbáltam előadni a "Sajtreszelés vágások nélkül" című akcióvígjátékot, ami olyannyira elhúzódott hogy közben a hús sajnálatos módon harmad fokú égési sérüléseket szerzett. Nem volt vészes a dolog, csak az edény alján megkapta kicsit, úgyhogy egy gyors edénycsere (F1 fanok kedvéért 7,8 sec) után folytatódott a főzés. Persze ezután sokkal figyelmesebben, folyton kavargattam és úgy főztem. A folyamatos kóstolgatásoknak köszönhetően rájöttem, hogy egy kissé kemény a hús ezért ráraktam a fedőt és úgy főztem tovább, hogy biztosan puhuljon, persze közbe figyelni nehogy megint leégjen!!! Valami bámulatos csoda folytán a vizem egyszerűen nem akart felforrni a tésztának (NB: a tésztafőző vízbe is kell sót rakni!) így azt nemes egyszerűséggel felidegelt állapotomban levettem a tűzhelyről hogy csak a húsra koncentráljak. Az pedig szépen lassan el is készült (marketingesek kedvéért a 3K módszerrel dolgoztam, kavar, kóstol, korrigál) Ha jól számoltam, akkor kb 50 perc volt amíg a paradicsom beleöntős résztől eljutottam a "kész" állapotig. Ekkor félrehúztam a húst, és megfőztem a tésztát. Amikor az is megpuhult (onnan tudni, hogy kiveszel egy szemet, félbe vágod és megkostólod hogy mennyire puha a belseje) akkor arról NAGYON ÓVATOSAN leöntjük a forró vizet. Ekkor én az eltelt időre való tekintettel visszaraktam még 2 percre a tüzre a húst, hogy felmelegítsem. Ezek után kész kész kész, lehet enni!

Csak azért, hogy végletekig ker-TV kompatibilis legyek: az étel répától édeskés ízét kiválóan kompenzálja a száraz aromájú Cabernet Sauvignon, amelyet 15 fokra hűtve kínálunk az ebédhez! (na ez az ami nekem sajnos nem volt )

Kiegészítés hímneműeknek: ha egy nőnemű lénnyel egy háztartásban élve főzünk, értékes plussz pontokat zsebelhetünk be az adott hölgyeménynél ha még el is mosogatunk magunk után. Egyéb esetekben a "hát ez szép főzés mondhatom, micsoda mocskot hagytál magad után" mondattal köszönik meg a fáradságos főzésünket

Végezetül az összetevők egy 2 személyes ebédhez:

25 dkg hús (nekem sertés volt) /az a disznó kultúr neve gyk/

1 fej hagyma

1 répa

nagyobbacska (talán 40 dkg-os paradicsompüré konzerv) /ha kevés akkor ketchup, de ezt egy olasznak se áruljátok el, különben egy ló fejét találhatjátok az ágyatokban!/

fokhagyma ízlés szerint

fűszerek (só, bors, bazsalikom, kakukkfű)

bor /víz/

tészta

sajt

továbbá: Queen - A day at the races lemez a főzés közbeni hallgatásra

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://robin.blog.hu/api/trackback/id/tr206319610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whitequeen 2008.01.09. 16:03:32

Ez nagyon klassz, Robin! Épp frissen telezabálva olvastam el, és így is étvágygerjesztően hangzik!! Tökjó ötleteid vannak, illetve érzéked a dolgokhoz. Már csak 1 kis gyakorlat, és elsőrangú konyhatündér lehetsz!:) Persze később már sokkal nagyobb hangsúlyt kap a gyorsan, ezzel együtt a több szálon futó főzés :) De ez csak gyakorlat kérdése. A konyha rendberakása szvsz nem pluszpont, hanem alapkövetelmény!!!:D Ez nem feminista duma, laktam együtt kiválóan főző, de baromi rendetlen illetővel, és jelentősen levont az étel élvezetéből egy pillantás a tűzhelyre / a tudat, h mennyi meló vár rám evés után :( Amúgy 1-2 tipp: 1."1 fej hagyma", ez elég pontatlan meghatározás :) Amúgy ha nem pirítod oda (ehhez grat:D), akkor az is édeskés ízt ad a kajának, nemcsak a répa. Az eljárást amúgy én csak megüvegesítésnek hívom :) 2. a ketchup használata nemcsak az olaszoknál ordít vendettáért!!!!!!!! :D 3. tésztafőző vízbe jó pár csepp olajat is tenni (oliva is lehet, de azt a markáns íze miatt tényleg csínján), de ha tengeri sót használsz, akkor elhagyható, anélkül sem ragad össze a tészta. 4. jót mosolyogtam ezen: "kiveszel egy szemet, félbe vágod és megkostólod hogy mennyire puha a belseje" --- valszeg kimaradt, h nem azért vágod ketté, m egészben nem fér a szádba :):):) Szal ha fehér a közepe, akkor kell még főzni, gondolom, erre gondoltál :) 5. fűszerezés tényleg teljesen egyénfüggő, gyakorlatilag ez dönti el, milyen valakinek a főztje, de azért hadd mondjam el, h meglepődtem, h kimaradt az oregano! Ami meg teljesen szubjektív: a (fiss v. otthon szárított) petrezselyem mindenbe kötelező :):):) A legjobb ízeket tapasztalatom szerint az otthon nevelt, friss cuccok adják (minden nagyobb boltban kapható cserepes zöldek, kivéve a fikuszt és a diffenbachiát). Na bocs a kisregényért, de télleg naon bejött ez a log!! Plusz azért merek így kommentelni, mert sajna mostoha körülményeim (=önállóság) kényszerének hatására lassan elhagyom a "nem tudok főzni" mondatot :)

moondream 2008.01.09. 17:04:45

ez tök jó volt:DDDDD Robin, ügyi vagy:D csak azon csodálkoztam, hogy milyen részeletesen bírod leírni, e nálam már rutinnak mondható tevékenységet:D na nem mintha olyan nagy konyhatündér lennék, de azért egy tésztát megfőzni sepercbe telik:D ezt nem ledorongolásként írtam, csak azért, mert furcsa így leírva látni egy szinte automatikus főzési mechanizmust:D az öreganyót (oregánót:D) én is csak javasolni tudom. az fini fűszer. meg a fehérbors is jó. És néha én is rakok bele kecsapot, nem a dúsítás miatt, hanem mert az is egy picit édesít az ízén.

Robin 2008.01.09. 18:26:49

Na köszönöm a kommenteket! Azért ilyen részletesen írtam le, mert szerintem vannak emberek (mint mondjuk én korábban) akiknek fogalmuk sincs arról, hogy kell-e só a tésztafőző vízbe, vagy hogy mennyire kell "megüvegesíteni" a hagymát. Különösen bosszantott az összes recepteben amit találtam hogy rendkívül felületesen írnak le mindent és elvárják, hogy mindenki egyből tudjon mindent... Ssóval én nagyon támogatnám egy ilyen "Szakácskönyv az idiótáknak" típusú kiadvány megjelentetését! :-) Az oregánó jó ötlet, legközelebb lesz az is, csak most nem volt itthon!

snyper 2008.01.10. 08:54:52

Robin - elismerésem. bátor vagy :D én még nem mertem elkezdeni megtanulni főzni... mondjuk szerencsére nem is vagyok rászorulva... tojást, virslit viszont tudok főzni :D meg tükörtojást is tudok csinálni mikróban... jah, meg néha csinálok ilyen nagyon finom desszertet, mert anyukám szereti (vagy csak nem akar kiábrándítani, bár nem hiszem, mert sztem is finom... :) ) ha érdekel valakit leírom h. hogyan kell olyat készíteni (nevét nemtom, egyik haver látta 1 főzőcsatornán évekkel ezelőtt...) lényegében karamellás akármilyengyümölcs (eddig banánnal meg e/rel próbáltam), csak a karamellát nehéz elkészíteni olyanra, h. jó legyen. ha érdekel valakit, majd leírom, h. hogyan kell.

Robin 2008.01.10. 11:30:18

A virsliről az jut eszembe, hogy a múlt héten szószerint felrobbantottam egyet főzés közben :D Egyszercsak hallottam egy nagy durranást és a virsli darabokban volt az edényben :D:D:D

moondream 2008.01.10. 13:15:13

ügyi:P :D Snyper, engem érdekel, úgyhogy írd le pls:D

whitequeen 2008.01.10. 15:47:58

Snyper desszertjéről (engem is érdekel!!) most nekem jutott eszembe az egyik elsőm, a flambírozott banán :-P~ á la Bruxelles (ott tanultam) ReceptKlub :D

Robin 2008.01.10. 18:12:39

Receptek, főzés és snyper a "köcsög"... asszem melegszik a blogom hahahahahha :DDDDDDDDDDDDDDD

snyper 2008.01.10. 19:52:45

:D nos, karamellaöntetes izé. veszel 1 kisebb edényt, raksz bele cukrot tetszés szerinti mennyiséget (ki kell próbálni, h. mennyi cukorból mennyi öntet vagy mi lesz), és alágyújtasz a gáztűzhely legkisebb égőjén vagy milyén a legkisebb gázon. addig melegíted, míg szépen egyenletesen megolvad, megbarnul. ha már egy-két helyen túl barnának látszik, de máshol még meg sem olvadt a cukor, akkor cseréljétek ki a tűzhelyet :D najó, nem, akkor meg kell kavargatni 1 kicsit 1 -lehetőleg fém :) - kanállal. ha felolvadt az egész és szép barna (nem szabad túlbarnítani, mert akkor keserű lesz), akkor az előre odakészített kisebbfajta kávéscsészényi hideg vizet óvatosan beleborítod, és addig kevered, míg az összes, hideg víztől hirtelen megszilárdult cukor (vagy inkább már karamell) felolvad a vízben és elvegyül. a víz azért kell, h. valamennyire folyós legyen a cucc, mert ha nem vizezed be, akkor kihűlés után kemény lesz a karamell. míg ezeket csinálod (főleg a legelső szakasz alatt lehet, mert utána kicsit felgyorsulnak az események), felvágsz tetszőleges gyümölcsöt/gyümölcsöket tetszés szerinti nagyságú darabokra, és miután kész a massza, leöntöd vele a gyümölcsdarabokat. rakhatsz rá utána 1 kis tejszínhabot, csokiöntetet, vagy akármit ami illik hozzá. az edénybe meg tölts egy kis tejet, rakd be a hűtőbe, és pár óra múlva van 1 csésze nagyon finom karamellás tejed... :P :) ráadásul utána tök egyszerű elmosogatni. cukorbetegeknek és nem túl édesszájúaknak nem ajánlott, ugyanis elég édes. én is csak 1-2 havonta szoktam készíteni... :D egészségetekre! :)

moondream 2008.01.10. 20:11:56

hű ez nagyon guszti!!!! muszáj lesz kipróbálni:DDD én NAGYON édesszájú vagyok, úgyhogy nem fenyeget a veszély, hogy nem fog ízleni:DDDD köszi h megosztottad:)

whitequeen 2008.01.10. 21:30:47

Én annyira édesszájú vagyok, h a gyümölcsöt el is tudnám hagyni belőle :-P Köszi én is! Ez a tejes tipp baromijó!

glo 2008.01.11. 10:52:40

Gratulálok a főzéshez.:) Egészen éhes lettem olvasás közben.:D A vizet előbb célszerű felforralni, és csak akkor sózni. Hm, snyper receptjét el fogom követni!:))
süti beállítások módosítása