Nos, minden férfi életében eljön az az idő amikor átesik a tűzkeresztségen... és először főz valamit teljesen önállóan
Nekem ez ma volt, és elég érdekesen alakult. Már a hétvégén kitaláltam, hogy ennek meg kell lennie, hiszen nem élhetek tovább hagymás rántottán. Mivel nagyon szeretem az olaszos kajákat a bolognaira esett a választásom, gyorsan kerestem is a neten pár receptet hozzá, és mivel ezek bizonyos pontokon eltértek, úgy döntöttem, hogy átlagolom őket. Gondoltam megosztom veletek ezt a nem mindennapi élményt, arról nem is beszélve, hogy hátha akad valaki aki hasonló cipőben jár mint én! Szóval valahogy így csináltam:
Olajon 1 fej apróra vágott hagymát szépen üvegesre megizélünk, majd ha ez megvan, akkor hozzáadjuk és ugyancsak megizéljük az apróra vágott répát (talán ezt hívják dinsztelésnek?? - csak tipp, fogalmam sincs mi a rendes neve - ) ha ez megvan akkor ráöntjük a darált húst (nekem ez kb 25 dkg volt 2 személyre) ezt addig kell "sütögetni" amíg a hús ki nem fehéredik aztán meg el kezd olyan kicsit pirult lenni. Na ennél a pontnál kell ráönteni a paradicsom pürét. Abból elvileg egy olyan 40 dkg-os konzervet kéne 2 személyhez, de mivel én lusta voltam elmenni vásárolni ezért anyunak csak annyit vetettem oda mikor boltba ment, hogy "kell még paradicsompüré is" ezért csak egy olyan kisebb konzervnyim volt. De sebaj, éljen a magyar találékonyság, mégegyszer ugyanannyi ketchupot öntöttem bele Na itt kellene elvileg a receptem szerint 2 gerezd fokhagymát belerakni... hát mivel anyukám erre meglehetősen allergiás ezért én nagyon diszkréten a tilalma ellenére egy fél gerezdet bele raktam nagyon apróra felaprítva. Ez így elvileg egy kicsit összeérik (én kb 1 percet hagytam rá) és akkor kellene egy kis vörösbort belerakni... nos nálam az őőőő foglamazzunk úgy hogy már nem volt úgyhogy helyette teljesen természetes csapvízből kb másfél decit öntöttem hozzá 2 részletben, hogy egyenletesen vegye fel a hús. Ha ez meg van akkor fűszerek: ebben voltak a legnagyobb eltérések a receptekben, szóval ez eléggé ízlés dolga azt hiszem. Én nagyon szeretem a kakukkfüvet, illetve olaszos kajáknál alap dolog a bazsalikom, úgyhogy ezt a kettőt használtam, kb egy púpos késhegynyit raktam mindkettőből. Ja és persze só bors. Kedves -hozzám hasonlóan- rutintalan férfitársaimnak mondom a só kényes dolog! Én nem is mertem sokat belerakni az elején mert nem akartam elsózni. Na ennek meg is lett az eredménye, mert eléggé sótalan lett... a módszer amivel korrigáltam az volt, hogy nagyon apránként fokozatosan megsóztam kevertem, 2 perc után kóstoltam, ha megint kellett akkor újra ugyanezt eljátszottam, és így kb betudtam lőni az ízeket. Nos amikor mindezekkel megvagyunk akkor szépen megkavarjuk, rávágunk egy fedőt és kis lángon elkezdjük összefőzni! Na itt indult el a káosz. Ugyanis mint tudjuk ehhez a kajához kell még egy kis sajt, meg némi főtt tészta. És nem is olyan egyszerű dolog egyszerre csinálni több mindent. Felraktam forrni a vizet a tésztának. Közben elővettem a sajtreszelőt. Mivel csak egy kis darabka sajtom volt kimaradva, ezért megpróbáltam előadni a "Sajtreszelés vágások nélkül" című akcióvígjátékot, ami olyannyira elhúzódott hogy közben a hús sajnálatos módon harmad fokú égési sérüléseket szerzett. Nem volt vészes a dolog, csak az edény alján megkapta kicsit, úgyhogy egy gyors edénycsere (F1 fanok kedvéért 7,8 sec) után folytatódott a főzés. Persze ezután sokkal figyelmesebben, folyton kavargattam és úgy főztem. A folyamatos kóstolgatásoknak köszönhetően rájöttem, hogy egy kissé kemény a hús ezért ráraktam a fedőt és úgy főztem tovább, hogy biztosan puhuljon, persze közbe figyelni nehogy megint leégjen!!! Valami bámulatos csoda folytán a vizem egyszerűen nem akart felforrni a tésztának (NB: a tésztafőző vízbe is kell sót rakni!) így azt nemes egyszerűséggel felidegelt állapotomban levettem a tűzhelyről hogy csak a húsra koncentráljak. Az pedig szépen lassan el is készült (marketingesek kedvéért a 3K módszerrel dolgoztam, kavar, kóstol, korrigál) Ha jól számoltam, akkor kb 50 perc volt amíg a paradicsom beleöntős résztől eljutottam a "kész" állapotig. Ekkor félrehúztam a húst, és megfőztem a tésztát. Amikor az is megpuhult (onnan tudni, hogy kiveszel egy szemet, félbe vágod és megkostólod hogy mennyire puha a belseje) akkor arról NAGYON ÓVATOSAN leöntjük a forró vizet. Ekkor én az eltelt időre való tekintettel visszaraktam még 2 percre a tüzre a húst, hogy felmelegítsem. Ezek után kész kész kész, lehet enni!
Csak azért, hogy végletekig ker-TV kompatibilis legyek: az étel répától édeskés ízét kiválóan kompenzálja a száraz aromájú Cabernet Sauvignon, amelyet 15 fokra hűtve kínálunk az ebédhez! (na ez az ami nekem sajnos nem volt )
Kiegészítés hímneműeknek: ha egy nőnemű lénnyel egy háztartásban élve főzünk, értékes plussz pontokat zsebelhetünk be az adott hölgyeménynél ha még el is mosogatunk magunk után. Egyéb esetekben a "hát ez szép főzés mondhatom, micsoda mocskot hagytál magad után" mondattal köszönik meg a fáradságos főzésünket
Végezetül az összetevők egy 2 személyes ebédhez:
25 dkg hús (nekem sertés volt) /az a disznó kultúr neve gyk/
1 fej hagyma
1 répa
nagyobbacska (talán 40 dkg-os paradicsompüré konzerv) /ha kevés akkor ketchup, de ezt egy olasznak se áruljátok el, különben egy ló fejét találhatjátok az ágyatokban!/
fokhagyma ízlés szerint
fűszerek (só, bors, bazsalikom, kakukkfű)
bor /víz/
tészta
sajt
továbbá: Queen - A day at the races lemez a főzés közbeni hallgatásra